8. elokuuta 2014

Tulot ja menot

Törmäsin tuohon Pohatan selvitykseen omista menoistaan ja sästöistä. Kuullostaa huimalta että hän pystyy elämään hieman yli 800 euron kuukausikulutuksella, varsinkin kun 'joutuu' vielä käymään töissä. Useinmiten ne suurimmat menoerät ovat asuminen ja autoilu, ja molemmista säästää helposti jos ei tarvitse asua kallilla paikalla lähellä töitä tai vaihtoehtoisesti ajaa pitkiä työmatkoja.

Varsinkin auton arvonalentuma syö niitä kovalla työllä ansaittuja euroja ihan huomaamatta. Itse olen tässä laskenut auton arvonalentumaksi 7-15c/km, luonnollisesti pienentyen auton vanhetessa. 

(2014 menot arvio koko vuoden menoista)
Autoon/autoiluun on siis 8 vuodessa mennyt yhteensä yli 43 000 euroa! Hurja summa. Ei ihme, että MMM suosittelee auton kulujen ja käytön minimoimista. Kokonaiskilometrimääräni on noin 175 000 km, eli autoilun kokonaishinnaksi tulee noin 25 c/km. Tosin bussilippukin (Matkahuolto) maksa 14-25 c/km matkan pituudesta riippuen, juna kai samaa luokkaa. Jo kaksi henkilöä matkustaa halvemmin omalla autolla kuin julkisilla... Halvimmalla taitaa päästä halpalentoyhtiön lennolla, jos sattuu halpa matkustuspäivä kohdalle. Itse lensin juuri alle 8 sentillä per km. No, meni vähän aiheesta ohi; pointti oli, että turhaa liikkumista kannattaa välttää.

Hankinnoista olen aika hyvin pystynyt luopumaan. Ikää ja tavaraa on kertynyt sen verran, ettei uutta tarvitse enää hankkia. Jos jotain täytyy hankkia, niin mielellään käytettynä, tai ainakin mahdollisimman halvalla netistä, EVVK-hengessä.

"Ruoka ym" sisältää ostetun ruuan lisäksi työpaikkaruokailun, kodin kulutustavarat (kuten wc-paperit, hammastahnat), vaatteet, lääkkeet/lääkärin, parturin, sekä lemmikkien kulut. Se pysyy aika vakiona, siitä on jo puristettu 'turha' kulutus pois.

"Vapaa-aikaan" sisältyy kaikki ns. turha kulutus, eli matkustelu, netti, tv, harrastukset yms. Lomamatkoja voi tehdä halvallakin; jokaisena vuotena tuossa taitaa olla ainakin yksi ulkomaanmatka. Aioin yritää pitää tuon alle 2000 eurossa per vuosi.

Ravintoloissakin pitää joskus käydä; niin kitsas on ole että jättäisin ne kokonaan pois. Selvästi alle 1000 eurossa aion tuon pitää. Missään kalliissa ravintoloissa en käy, ellei joku muu tarjoa.

"Satunnaiset menot" ovat enimmäkseen muihin ihmisiin kohdistuvia kuluja, kuten lahjoja.

Asumiskulut olen nyt saanut aika pieniksi, siinäkään ei ole oikein tinkivaraa. 6500 euroa vuodessa.

Yhteensä siis kaikki kuluni ovat noin 20 000 euroa vuodessa. Aika paljolta tuo kuulostaa kun pienituloisuuden raja on noin 14 000 euroa vuodessa, ja silläkin summalla pärjää todella moni. Aion kyllä yrittää painaa tuota nykyistä summaa pienemmäksi tulevina vuosina.

4 kommenttia :

 1. Hyvää tekstiä, itsekin tykkään käydä ulkona syömässä =) Pitää sitä elämässä olla nautintojakin.

  VastaaPoista
 2. Olen aina ollut todella kitsas ravintoloissa (siis ainakin kun joudun itse maksamaan): mietin tarkkaan millä annoksella on paras hinta/laatu-suhde, en koskaan ota listan kalleimpia annoksia (mutten myöskään halvimpia), eikä tulisi mieleenkään ottaa jotain 6 euron tuoppia 'hienoa' olutta vaan tyydyn halvempaan limuun tai pelkkään veteen. Jälkiruokia tulee harvoin otettua koska ne ovat niin kalliita. Jos kallis jälkiruoka on iso, niin tuntuu että on pakko syödä se kokonaan vaikka on jo ihan ähky. Jos se taas on pieni, niin kallis hinta harmittaa vielä enemmän...

  VastaaPoista
 3. Kun noita autoilun kustannuksia laskee niin kannattaa muistaa että keskimääräistä hintaa/kilometri ei kannata käyttää jos miettii että ajaisiko matkan x, sillä vakuutukset, vuotuinen omistusvero, ja osa kulumisesta ja arvonalenemisesta tulee vaikka autolla ei ajaisi.
  Joten kun mietit että pitäisikö myydä auto pois niin tuo 0.25€/km on oikea hinta autoilulle, mutta kun mietit että ajaisitko huomenna töihin niin oikea hinta lienee ~0.2€/km.

  VastaaPoista
 4. Juu, olen kyllä laskeskellut sitäkin missä vaiheessa auto kannattaisi myydä kokonaan pois ja siirtyä käyttämään taksia/vuokra-autoa. Kun omat autokustannukseni ovat olleet keskimäärin 450 €/kk niin kyllähän tuolla rahalla suhailee taksilla aika pitkälle. Jonkinlainen "kimppa-auto"-järjestelmäkin sopisi minulle, koska tarvitsen autoa harvoin.

  VastaaPoista

Aloita sijoittaminen Nordnetissä tai Mintos.com:ssa!

Ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *