23. elokuuta 2014

Aloittelevan sijoittajan top 6 mokaa

Tämän blogitekstin innoituksena oli Kauppalehden keskustelupalstan Aloittelijan palsta, ja siellä mm. nimimerkit "Osinko ja Tuotto" sekä "Nainen64". Myönnän itsekin syyllistyneeni näihin kaikkiin, ensimmäistä lukuunottamatta. Olen kyllä sijoittanut pankin rahastoihin, joten ehkä sekin pitää laskea...


1. Menet pankkiin kysymään mihin kannattaisi sijoittaa


Monelle tulee ensimmäisenä mieleen mennä omaan pankkin kysymään miten ja mihin kannattaisi sijoittaa. Tämä on vähän kuin kysyisi kiinteistövälittäjältä kenelle se oma asunto kannattaisi antaa myytäväksi, tai kysyisi mersukauppiaalta minkämerkkinen auto kannattaisi ostaa.

Hyvin harvassa ovat ne kauppiaat jotka suosittelevat tuotetta jota he eivät itse myy, ja se pankin "sijoitusneuvoja" on oikeasti myyjä eikä mitään muuta. Pankki ei välitä siitä mitä sinun rahoillesi käy, he ottavat niistä oman osansa riippumatta siitä teetkö voittoa vai et. Pankki tienaa sinun rahoillasi!

Älä ota sijoitusneuvoja sellaiselta jolla on oma lehmä ojassa. Älä myöskään sellaiselta, joka kehoittaa sijoittaamaan samaan kuin mihin hän on itse sijoittanut (eli sinun ei pitäisi kuunnella minunkaan neuvoja ;)


2. Et hajauta tarpeeksi


Sijoitat pariin-kolmeen rahastoon (kaikki saman pankin rahastoja, totta kai), tai jos pankin suosituksista välittämättä rohkenet tehdä suoria osakesijoituksia, sijoitat jopa kuuteen suomalaiseen pörssiyhtiöön. Mielellän niihin jotka ovat olleet eniten uutisissa.
"Pohjoismaasta riippuen keskimääräinen piensijoittaja omistaa 3–6 eri yhtiötä." - Talouselämä

Osta suosiolla indeksirahastoja. Se on tylsää, tiedän. Todennäköisyys kasvattaa salkkusi arvoa 50% vuodessa on häviävän pieni, mutta niin on myös todennäköisyys hävitä 50%.


3. Haluat paljon rahaa heti



Suomalaiset sijoittavat pienillä summilla, joten on aika luonnollista että silloin halutaan ottaa riskiä jotta saataisiin edes jotain voittoa. Jos 5 000 euron turvallinen sijoitus tuottaisi 5% vuodessa, olisi se 250 euroa ennen veroja. Ei noin pieni summa paljoa lämmitä.

Siksi löytyykin niitä jotka haluavat 10% tuoton kuukaudessa. Jos oikeasti haluat paljon rahaa nopeasti, voit yhtä hyvin kokeilla uhkapelejä.
"Piensijoittajat ovat valmiita ottamaan riskejä sijoituksissaan enemmän kuin varakkaat sijoittajat. Piensijoittajat eivät pelkää Talvivaaran ja Outokummun kaltaisia kriisiyhtiöitä." - Keskisuomalainen

Pidä uhkapelit ja sijoitukset erillään toisistaan. Tottakai voit laittaa pienen summan johonkin 'lottokuponkiin' kuten Talvivaara tai Bitcoin, mutta pidä näiden osuus salkusta alle 10%:ssa. Jos sinulla on vain vähän rahaa, helpoin tapa tuplata rahasi on tienata ja säästää.


4. Sijoitat liian vähän



Teet rahastosäästösopimuksen, ja laitat sinne 50-100 euroa kuussa. 50 euron sijoitus kuussa tekee 20
vuodessa vain 26 000 euroa, vaikka tuotto olisi tasainen 7% (ja tuohon 7%:iin tuskin pääset pankin säästösopimuksen kautta). Siitä vielä verot pois ja inflaatio huomioiden summa vastaa n. 15 000 euroa nykyrahassa. Onhan tuokin summa jotain, mutta kun huomioi että keskimääräinen suomalainen tienaa yli miljoonan elämänsä aikana, niin tuo on tippa meressä.

500 euron kuukausisijoituksella saat 260 000 € kasaan 20 vuodessa, ja puoleen miljoonaankin pääset 28 vuodessa. Tonnilla kuussa tuplaat nuo summat, eli 20 vuodessa kasassa on yli puoli miljoonaa. Kahdella tonnilla kuussa (siihen harvalla on mahdollisuuksia) puoli milliä on kasassa jo 13 vuoden kuluttua. Nämä luvut siis sillä oletuksella, ettei sinulla ole vielä yhtään säästöjä vaan aloitat sijoittamisen nollasta.

Sinun kannattaisi tähdätä säästämään/sijoittamaan 25-50% tuloistasi. Jos säästät 25% tuloistasi vuodessa, saat neljässä vuodessa kasaan kokonaisen vuoden menoja vataavan summan. Voit siis pitää sapattivuoden joka viides vuosi! Jos säästät 50%, voi joka toinen vuosi olla sapattivuosi!


5. Luulet tietäväsi mihin sijoitat


Usein toistettu mantra on "sijoita vain sellaisiin yrityksiin, joiden liiketoiminnan ymmärrät". Esimerkkeinä tällaisista sijoittajista mainitaan Warren Buffett. Se pitääkin paikkaansa hänen kohdallaan: se on hänen kokopäivätyötään, ja hänellä on iso liuta työntekijöitä jotka auttavat häntä tutkimaan yhtiöiden liiketoimintaa.
"Esimerkiksi kirveitä valmistavan yrityksen tuotteita on maallikon helppo arvioida. Sijoittaja käy ostamassa kirveen, hakkaa sillä halkoja, ja mikäli kirves on ylivertainen verrattuna muihin markkinoilla oleviin malleihin, voi yrityksen päätellä pärjäävän kirvesmarkkinoilla." - Taloussanomat
Tuo yllä oleva lainaus on mielestäni täyttä paskaa, eikä Warren Buffett toimi tuolla tavalla. Se, että yritys valmistaa ylivertaisia kirveitä ei tarkoita sen automaattisesti olevan hyvä sijoituskohde. Ylivertaisen kirveen tuotantokustannukset ovat luultavasti paljon suuremmat kuin kiinalaisen peruskirveen; sitä pitäisi myydä paljon kallimmalla kuin tavallisia kirveitä. Koska se on kallis, myyntimäärät jäävät pieniksi.
"Mä oon töissä kuljetusalalla, joten kyllähän mä kuljetusalan liiketoiminnan ymmärrän. Ja vaimokin on töissä pankissa, joten pankkeihin voi sijoittaa."
Ei näin. Perustyöntekijä ehkä ymmärtää miten firma tekee tulosta (mutta todennäköisemmin tietää vain miten firma tekee liikevaihtoa). Työntekijä tietää lähinnä yt-neuvotteluista meneekö firmalla hyvin vai huonosti juuri nyt, ei sen enempää. Edes firman oma talousjohtaja ei pysty sanomaan miten firmalla tulee menemään seuraavan 5-10 vuoden aikana.

Älä luule ymmärtäväsi firmaa, äläkä varsinkaan luule pystyväsi tekemään parempia sijoituspäätöksiä sen perusteella. Maailma on täynnä ammattilaisia jotka tutkivat firmoja ja tekevät sijoituksia sen perusteella, joten firman hyvyys/huonous on jo sisäänleivottu sen pörssikurssiin.


6. Olet liian malttamaton



Vilkuilet vähä väliä salkkusi suuntaan, että onko tuottoa tullut. Jos kurssit junnaavat paikoillaan, mietit oletko sijoittanut väärin. Jollain toisella osakkeella olisit jo saanut suuret voitot. Niinpä myyt osakkeesi ja ostat joitain muita osakkeita tilalle. Kuukauden parin jälkeen olet jälleen samassa tilanteessa.

Sijoittaminen ei ole mitään päivien, viikkojen tai kuukausien hommaa. Et tule rikastumaan hetkessä. Siihen pitää suhtautua asenteella, että sinulla tulee vuosien kuluttua olemaan suuri summa rahaa.










1 kommentti :

  1. Itse olen myöskin syyllistynyt noihin kaikkiin mokiin aikanani. Mielestäni olen kuitenkin oppinut ainakin osasta virheitäni. Tietysti optimaalinen tilanne olisi että voisi välttää ainakin nuo mainitsemasi virheet, mutta taitaa jäädä monilla haaveeksi =)

    VastaaPoista

Aloita sijoittaminen Nordnetissä tai Mintos.com:ssa!

Ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *