3. elokuuta 2014

Rincen teesit, eli vinkit vaurastumiseen

Luin Taloussanomista jutun Pohatan ja Saiturin vinkeistä ja opetuksista aikaiseen vapaaherruuteen, joten päätinpä kirjata ylös omat teesini joilla uskon vapauden koittavan.

1. Älä kuluta vielä

Älä osta tänään sellaista, jonka voit ostaa huomenna. Tämä on varmaan helpoin tapa vähentää 'turhaa' kulutusta. Ei tule tehtyä heräteostoksia, ja kaikki hankinnat on mietitty kunnolla läpi. On aikaa etsiä tuote jolla on paras hinta/laatu-suhde, ja löytyy halvin paikka ostaa se. Joskus (aika useinkin) voi tulla siihen lopputulokseen ettei hanki tuotetta ollenkaan.

2. Älä tuijota vain kassavirtaa

Valitettavan monet ihmiset ajattelevat vain kassavirtaa kun heidän pitää päättää onko jokin asia edullinen vai kallis. Tämä koskee lähinnä isoja ostoksia kuten autoja ja asuntoja.

Kumman asuminen on kalliimpaa:
- sen, jolla on 300 k€ asunto ja maksaa 400 € vastiketta ja 800 € lainan kuukausierää, vai
- sen, jolla on velaton miljoonakämppä josta maksaa vain vastikkeen 400 €?

Moni väittäisi ensimmäistä kalliimmaksi, onhan 400+800 euroa selvästi suurempi summa kuin 400 euroa. Monen mielestä asuminen muuttuu yhtäkkiä halvemmaksi kun asuntolaina on maksettu pois.

3. Kirjaa ylös kaikki menosi

Jos et kirjaa ylös kaikkia menojasi, et tiedä mistä voit säästää. Itse olen käyttänyt Marttojen kirjanpitopohjaa hieman muokattuna, vuodesta 2007 lähtien. Siinä erityyppiset menot jaetaan eri sarakkeisiin, jolloin on helppo nähdä mihin rahat menevät (olen oikeasti jakanut menot useampaan kategoriaan kuin mitä alla olevassa kuvaajassa näkyy).

(2014 menot on arvio koko vuoden menoista)

Helpoimmat säästöt löytyvät varmaan kodin hankinnoista; sitä tulee helposti ostettua kaikenlaista 'kivaa' ja turhaa. Myös auton ja asumisen kuluissa on isot säästömahdollisuudet, mutta säästäminen voi olla hankalampaa. Auton kuluihin olen laskenut mukaan auton arvon alenemisen 10c/km, se täsmää aika hyvin minun autoni kohdalla. Siitä huomaa, että turhaa ajamista välttämällä voi tehdä suuria säästöjä.

4. Velka on pois tulevaisuuden itseltäsi

Kun otat velkaa kulutukseen, kulutat nyt rahaa jotka tienaat vasta tulevaisuudessa. Sinulla ei siis ole enempää rahaa kuin sinulla olisi ollut ilman velkaa, rahasi ovat vain maagisesti siirtyneet tulevaisuuden sinän taskusta tähän hetkeen (ja osa kadonnut siinä matkalla pankin taskuun). Asetat siis tulevaisuuden sinän asemaan jossa se joutuu työskentelemään kovemmin, koska ensimmäiset X euroa joka kuun tuloista siirtyvät menneisyyteen. Tämä on varmaan monen mielestä itsestäänselvyys, mutta hyvä pitää mielessä silti. 

En ole sinänsä kaikkea velanottoa vastaan, on minulla velkaa nytkin. Se on kuitenkin velkarahaa jonka olen laittanut sijoittamaan, jolloin se (toivottavasti) ei ole pois tulevaisuuden minältä. Lisäksi pystyn maksamaan velon pois milloin tahansa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Aloita sijoittaminen Nordnetissä tai Mintos.com:ssa!

Ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *