Lomien vähäisyys jäi myös hieman harmittamaan, mutta en voi siitä syyttää ketään muuta kuin itseäni. On niin vaikea sanoa ei kun joku tarjoaa 380 euroa netto päivän työstä. "jospa nyt muutaman päivän vielä teen töitä, ja sitten vasta pidän lomaa...". Tänä vuonna lupaan pitää lomaa ainakin kolme kuukautta.
Rahallisesti vuosi oli aivan huimaa menoa. Vuoden aikana firmani laskutti asiakkaita yli 120 000 euron (plus ALV) edestä. Kun firmalla ei ole kuin muutaman tonnin verran kuluja, jäi minulle ja verottajalle jaettavaksi melkein 115 000 euroa. Verottaja oli kiltti eikä ottanut kuin alle 19 000 euroa itselleen, joten firmalle ja minulle jäi 95 000 euroa kulutukseen ja säästöön. Huonolla verosuunnittelulla verottaja olisi helposti voinut lohkaista tuplasti isomman osuuden. Minäkin olin kiltti enkä tuhlannut sen enempää kuin aikaisempina vuosinakaan, niinpä säästöön jäi yli 70 000 euroa.
Tässä vielä selvemmin menojen jakautuminen. Asumiseen meni hieman edellisvuotta vähemmän, muuten mentiin aika samoilla linjoilla. Kirjauskäytäntöni ovat hieman vuosien varrella vaihdelleet, nyt pisti silmään tuo "satunnaiset menot" niin, että piti oikein katsoa mitä sinne olen kirjannut: se näytti tänä vuonna koostuvan lähinnä muille ihmisille ostetuista tavaroista ja palveluista. Se on siis sellainen kategoria joka saakin kasvaa.
Sijoitusten kehityksessä tuli takapakkia kun huono viimeinen kvartaali veti koko vuoden kehityksen miinukselle. Lisäsijoitusten kanssa pääomani toki kasvoi noin 65 000 euroa viime vuonna. Pörssin lasku ei minussa aiheuta paniikkia, päinvastoin, uskon vuodesta 2019 tulevan hyvä vuosi ostaa osakkeita. Oikeastaan toivon kurssien laskevan vielä lisää jotta pääsen ostamaan halvemmalla...
Oma pääoma kävi jo lähellä puolen miljoonan rajaa, mutta on nyt jämähtänyt 450 000 euron kohdalle.
Mitä vuodesta jäi käteen, muuta kuin rahaa? Ainakin tiedän nyt, että yrittäjäksi ryhtyminen oli mainio päätös. Muuten elämä on jatkunut aika entiseen malliin. En kaipaa palkkatöitä, tosin eipä ero käytännössä ole palkkatöihin niin suuri kuin voisi luulla (paitsi rahan osalta). Yrittäjyyden hankalinta osuutta eli uusien asiakkaiden hankkimista en ole joutunut tekemään melkein ollenkaan.
Ilmeisesti olet tehnyt sijoituksia yrityksesi nimiin?
VastaaPoistaJos näin on niin tästä olisi kiva kuulla lisää. Onko jotain lisäbyrokratiaa tai kustannuksia verrattuna yksityissijoittajaan ja miten verottaja kohtelee yrityksen kautta tehtyjä sijoituksia.
Sijoittaminen yrityksen nimissä on hyvin helppoa. Tilin avaaminen Nordnetissä onnistui lähes yhtä helposti kuin yksityishenkilölle, ainoa tarvittava lisäpaperi taisi olla kaupparekisteriote. Sen jälkeen kauppaa voi käydä ihan normaalisti. Yrityksellä on pieni veroetu, eli se maksaa 20 % veroa sekä myyntivoitoista että osingoista. Tappiot ovat vähennyskelpoisia, samoin tietysti kaikki kulut.
PoistaListaamattomasta yrityksestä saadut osingot ovat firmalle täysin verottomia.