21. lokakuuta 2015

Q3/2015: Pitkäjänteisyyden tärkeys

Tämä kuvaaja kertoo paljon:


Nyt on hyvä aika muistaa pitkäjänteisyyden merkitys sijoittamisessa. Jos tuijoittaa vain viime viikkojen kurssikäyriä niin voisi jo iskeä myyntipaniikki. Osakkeet tuottavat pidemmällä aikavälillä keskimäärin n. 7% vuodessa, ja monena vuotena tuon alle. Viimeisen 12 kuukauden aikana on nähty kupru ylöspäin; seuraavan vuoden aikana voi helposti tulla yhtä iso tai isompi kuoppa alaspäin. En silti aio myydä sijoituksiani.

Osa pitkäjänteisyyttä on myös jatkuva säästäminen ja lisäsijoittaminen. Jos pari vuotta sitten olisin sijoittanut silloiset rahani enkä sen jälkeen olisi säästänyt yhtään, olisi salkkuni nyt n. 14 % plussalla. Nyt, säästöjen ansiosta olen 34 % rikkaampi. Aika iso ero! Tietysti salkun kasvaessa lisäsäästöjen merkitys vähenee, mutta se on silti plussaa. Lisäksi lisäsäästöillä saa hieman ajallista hajautusta.

Muista, että sijoitukset tuottavat eksponentiaalisesti. Tämä tarkoittaa, että 1000 euron sijoitus kasvaa 2000 euroksi samassa ajassa kuin miljoona kahdeksi miljoonaksi. Keskimäärin se kestää 10 vuotta. Jos sinulla siis on vain vähän sijoituksia (muutama kymppitonni tai vähemmän), et tule rikastumaan jos vain odotat että sijoitusten arvo kasvaa. Kymppitonnin kasvaminen miljoonaksi kestää jo reippaat 60 vuotta. Sinun täytyy siis hankkia rahaa myös muulla tavalla kuin sijoittamalla, jos haluat rikkaaksi.

2 kommenttia :

  1. "Sinun täytyy siis hankkia rahaa myös muulla tavalla kuin sijoittamalla, jos haluat rikkaaksi."

    Tarkoittaako tuo juuri sitä säännöllistä säästämistä ja lisäsijoituksia?

    VastaaPoista
  2. Juu, siis pääomaa täytyy hankkia säästämällä ansiotuloista tai muulla tavalla (perinnöt tms).

    VastaaPoista

Aloita sijoittaminen Nordnetissä tai Mintos.com:ssa!

Ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *