9. lokakuuta 2018

Q3/2018: Rahat ihan muualla kuin osakkeissa

Kolmas kvartaali oli säästämisen kannalta hyvä, lisäsijoituksia tuli tehtyä melkein 20 000 euroa. Pörssikurssit hakivat suuntaansa eikä salkun tuotto ollut huimaava; arvonmuutosta kertyi noin 1,5 %. 




Oma pääoma kuitenkin lähestyy nopeaa vauhtia puolta miljoonaa. Tällä kvartaalilla en sijoittanut lisärahaa osakkeisiin/ETF:iin ollenkaan, vaan sijoitin lainoihin ja kiinteistöön.



Tähän väliin on hyvä katsoa myös pääoman jakautumista, eli mitä minä tällä hetkellä omistan. Tässä on siis nettopääoma; omassa käytössä olevaan asuntoon kohdistuu aika paljon lainaa joten sen osuus bruttopääomasta on huomattavasti suurempi. Myös osakkeita vastaan minulla on pieni määrä velkavipua. En tiedä sitten kumpi antaa paremman kuvan jakaumasta, brutto vai netto? Käteistä on aika paljon (prosentti näyttää pieneltä, mutta summa on melkein 20 k€), mutta se johtuu ihan siitä että firmani täytyy laittaa vähän rahaa sivuun jotta se saa yhteisöveron ja alvit maksettua tuossa vuodenvaihteen jälkeen. Enkä viitsi rahoja sijoittaa 1 % säästötilillekään.


Ikuisuuskysymys on, onko oma asunto sijoitus vai ei. Ainakin minä miellän oman asuntoni sijoituksena; jos en omistaisi tätä asuntoa, asuisin vuokralla suunnilleen vastaavassa asunnossa. Silloin maksaisin vuokraa yli 10 000 euroa/v. Nyt olen sijoittanut noin 50 000 euroa ja lisäksi  maksan tietysti vastikkeita (4200 euroa), korkoja (muutaman satasen), ja remontteihin voi varata 2000 €/v. Sijoitukseni tuottaa siis 3800 € vuodessa, eli saan 7,6 % verotonta (ja aika turvallista) tuottoa. Jonkun mielestä tämä ei ole sijoitus koska en saa siitä tuloa, vaan se pelkästään pienentää menojani. Minusta kyse on samasta asiasta; ei ole väliä kasvavatko tulot vai pienenevätkö menot, pääasia on, että jää enemmän rahaa muuhun.

Onnistuisipa vastaava myös muiden menoerien kohdalla, eli tekemälllä kertasijoituksen saisi vaikka ruokaostokset puoleen hintaan lopun elämää...




2 kommenttia :

  1. jos taas olisit vuokralla, niin tuo 50k e voisi olla sijoitettuna ja tuottaa kassavirtaa. lisaksi ota huomioon muutosta aiheutuvat kulut, 10k e viiden vuoden valein. jos saisit tuolle 50k sitten 5% tuoton, niin tulos plus miinus nolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tosiaan kannata myydä asuntoa kun se kerran hankittu. Oman asunnon "tuotto" on verotonta, joten se vastaa n. 10 % verollista tuottoa.

      Poista

Aloita sijoittaminen Nordnetissä tai Mintos.com:ssa!

Ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *