13. marraskuuta 2017

Miten minimoit tuloverosi yrittäjänä

Laskeskelin tässä miten omasta yrityksestä kannattaa nostaa rahaa ulos. Verojen määrä vaihtelee todella paljon riippuen siitä, miten se tehdään, ja toisaalta yrityksen tilanne määrittelee mitkä tavat ovat kulloinkin mahdollisia.

Huomaa, että X-akseli on nettotulot, eli paljonko haluat vuodessa saada käteen.
Alla on listattu halvimmat tavat nostaa rahaa ulos yrityksestä eri tilanteissa. HUOM: näissä oletetaan ettet saa ansiotuloja muualta kuin omasta yrityksestä.

Valitse oma tilanteesi:


1. Tarvitsen alle 16 000 € käteen

Tämä on paras mahdollinen tilanne. Maksa firmasta itsellesi 17 000 euroa palkkaa, vero tästä on noin 1000 euroa eli noin 6 %. Jos tarvitset vielä vähemmän, ota silti 17 000 euroa palkkaa ja lainaa ylimääräiset rahat takaisin yritykselle. Tähän ei vaikuta firman nettopääoma mitenkään.

2. Tarvitsen yli 16 000  käteen, ja voin nostaa halpoja osinkoja

Tämäkin on aika hyvä tilanne. Nosta firmasta itsellesi palkkaa 17 000 euroa, ja sen jälkeen ns. halpoja osinkoja (alle 8 % nettovarallisuudesta). Palkan vero on noin 6 %, ja osinkojen vero on 26 % (kun huomioi yrityksen maksaman yhteisöveron). Esimerkiksi 30 000 euroa saat käteen noin 17 % kokonaisverolla. 14 000 € osingot käteen vaatii noin 190 000 € oman pääoman edellisiltä tilikausilta.

3. Tarvitsen yli 16 000  käteen, firmalla on tuloja, en saa halpoja osinkoja

Firmalla ei siis ole tarpeeksi pääomaa jotta se voisi maksaa halpoja osinkoja sen 17 000 euron palkan lisäksi. Tässä tapauksessa edullisinta on maksaa palkkaa. HUOM: ota kuitenkin halvat osingot ulos, vaikka se olisi pienempi summa. Esimerkiksi 30 000 euroa saat käteen noin 23 % kokonaisverolla.

4. Tarvitsen yli 16 000  käteen, firmalla ei ole (tarpeeksi) tuloja, en saa halpoja osinkoja

Entä jos firmalla ei ole tänä vuonna tuloja? Ainoat varat ovat edellisten vuosien voitot, joista on jo maksettu yhteisövero 20 %. Sanotaan vaikka, että firmalla on pääomaa 100 k€, ja haluat 30 k€ ulos.
Vastaus riippuu sitä, haluatko jatkaa firman toimintaa, vai oletko lopettamassa?

4.1. Aion jatkaa toimintaa 
Voit nostaa suoraan palkkaa, jolloin firma tekee tappiota (koska ei ole tuloja). Nämä tappiot ovat vähennettävissä tulevien vuosien voitoista. Jos firma tekee jatkossa voittoa, saa se vähentää tappiot, jolloin käytännössä olet maksanut palkastasi vain normaalin palkkaveron, eli saman kuin kohdassa 3.  Esimerkiksi 30 000 euroa saat käteen noin 23 % kokonaisverolla.
4.2. Lopetan firman toiminnan 
Jos firma ei tule jatkossakaan tekemään voittoa, ei tämän vuoden tappioista ole hyötyä. Eli jos nostat normaalia palkkaa, olet ensin maksanut yhteisöveron 20 % ja sen päälle vielä normaalin palkkaveron, eli kalliiksi tulee. 30 000 euroa käteen tarkoittaisi yli 38 % kokonaisveroa. Tässä tapauksessa tulee halvemmaksi nostaa rahat osinkoina, jolloin "kalliista osingoista" 75 %  on ansiotuloa, ja 25 % verotonta. Halvoista osingoista menee 7,5 % veroa, ja niiden maksimimäärä on 8000 euroa jos pääoma on 100 k€. Saat siis 7400 euroa käteen halvoista osingoista, ja loput nostat kalliina osinkoina. 22600 palkkaa käteen. Siis 24 000 euron palkkaa verotetaan kuin se olisi 18 000 euroa, eli maksat noin 1400 euroa veroa. Lisäksi kaikista rahoista on jo maksettu 20 % yhteisövero, 8000 euroa. Kokonaisveroaste on siis 10000/40000 = 25 %, eli kallein vaihtoehto kaikista. Lisäksi kun firman oma pääoma pienenee, vero nousee. Olisi parempi tyhjentää firma pikkuhiljaa, eli halpojen osinkojen kautta. 

Verotuksen tärkeät rajat


Tässä tärkeimmät verojen määrään vaikuttavat rajat. Jokaisen rajan kohdalla verotuksen progressiivisuus jyrkkenee, eli ylimenevän osan veroprosentti on suurempi. Suurimmat hyppäykset ovat 14 000 euron jälkeen, kun marginaalivero hyppää lähes nollasta yli 20 %:iin. 17 500 euron jälkeen vero on jo yli 30 %, eli veroprosentti nousee todella jyrkästi.

11 364 € Ansiotulovähennyksen määrä ei enää kasva
11 833 € Työtulovähennyksen määrä ei enää kasva
14 000 € Ansiotulovähennyksen määrä alkaa pienentyä
14 000 € Sairausvakuutusmaksu (päivärahamaksu) alkaa
n.17 500 € Valtion tuloveroa pitää maksaa tästä ylöspäin
20 060 € Perusvähennystä ei enää saa
n. 28 000 € Valtion tuloveroprosentti nousee
33 000 € Työtulovähennyksen määrä alkaa pienentyä
36 000 € Lapsivähennyksen määrä alkaa pienentyä
n. 41 000 € Valtion tuloveroprosentti nousee

10 kommenttia :

 1. Hyviä laskelmia! Itsellä yritys vähän mietinnässä. Kilometrikorvaukset ja päivärahat kannattaa muistaa myös. Konsulttina asiakkaan luona - noi on aika merkittäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kaikki verottomat edut kannattaa ottaa. Tosin kun omasta firmasta ottaa esim kilometrikorvauksia, ei siinä säästä/tienaa yhtä paljon kuin normaali palkkatyöntekijä. Tarkoitan sitä, että koska minä omistan firman, ovat firman rahat tavallaan minun rahojani, siirrän ne vain taskusta toiseen (ja verottaja ottaa tässä siirrossa osuuden). Eli km-korvauksista hyöty on vain veron osuus, kun taas normityöntekijällä km-korvaukset ovat 100% puhdasta lisätuloa.

   Tässä tulee vastaan myös se, että verohyöty riippuu marginaaliveroprosentistasi. Jos nostat palkkaa vain 10 000 euroa vuodessa, et maksa veroja, jolloin ei ole mitään hyötyä nostaa vaikka 1000 euroa verottomia luontaisetuja tai km-korvauksia. Yhtä hyvin voisit nostaa 1000 euroa enemmän palkkaa, etkä silti maksaisi veroja.

   Poista
  2. Hyvä muuten, että muistutit noista päivärahoista; olin jostain syystä luullut, että minimietäisyys on 50 km, ei 15 km. Täytyypä laittaa firmalle laskua...

   Poista
 2. Hyvin saman tyyppisiin tuloksiin olen laskelmissani päässyt. Vaikka arvoin ennen tätä kirjoitusta että nostanko palkkaa 10000 euroa vai 15000 euroa (firmalla on varaa, mutta minulla ei oikeastaan ole tarvetta tuohon rahaan) tälle vuodelle, päädyn että nostan palkkaa 15000 euroa. Minulla on hiukan muita palkkatuloja (joiden määrää en jaksa laskea), mutta menköön nyt noilla luvuilla. Ja osinkoja toki maksimi, mitä saa halpana osinkona nostaa (oikeasti eihän se halpaa ole kun siitä on maksanut jo edellisvuonna verot).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, julkisuudessa on puhuttu miten lääkärit ym ovat muuttaneet ansiotuloja pääomatuloiksi oman firman kautta, mutta on tosiaan mahdollista ja joskus kannattavaa muuttaa pääomatuloja (esim vuokratulot) ansiotuloiksi. Veroja voi kiertää monella tapaa ;)

   Poista
 3. Miten sitten, jos saa jo eläkettä. Eikö silloinkin kannata saada ansiotulona verotettavaa tuloa, jotta saa hyödynnettyä eläketulovähennysten lisäksi ansiotulovähennyksen, työtulovähennyksen ja tulonhankkimisvähennyksen. Eli eläkkeellä olevan yrittäjän kannattaisi nostaa firman kassasta n. 14000€/v ansiotulona verotettavaa tuloa.

  VastaaPoista
 4. Laskelmat ovat virheelliset. Esimerkiksi palkkaa kannattaa nostaa niin paljon, että kokonaisveroaste jää alle 26 prosenttiin, ennen kuin huojennettua osinkoa on edullisempaa maksaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskelmani ovat oikein. Tuo sinun ehdotuksesi on kyllä valitettavan yleinen virhepäätelmä.

   45 000 eurosta palkkaa menee noin 25 % veroa, eli noin 11 250 euroa. Jos sen sijaan nostaa 17 000 euroa palkkaa ja 28 000 euroa huojennettua osinkoa, maksaa vain noin 1100 + 7280 = 8380 euroa veroa.

   Poista
 5. Hoiteletko sijoitussalkkuasi yrityksen kautta vai yksityishenkilönä? Mitä mieltä olet pystyisikö sijoitusten myynitvoitto/osinko -verotusta minimoimaan hoitamalla ne yrityksen kautta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tällä hetkellä sijoituksia sekä yksityishenkilönä että firman kautta. Firman kautta sijoittamisessa on selkeitä etuja (varsinkin jos on firma jo muusta syystä valmiiksi olemassa). Kaikki tuloja verotetaan 20% riippumatta lähteestä, eli niin osingot, myyntivoitot kuin muutkin tulot. Jos ei saa palkkatuloja muualta, niin on hyvin kannattavaa maksaa firman sijoitustulot (ainakin osa) ulos palkkana saman vuoden aikana, jolloin firma ei tee voittoa eikä maksa veroja. Pystyt siis muuttamaan myyntivoitot palkkatuloksi.

   Poista

Aloita sijoittaminen Nordnetissä tai Mintos.com:ssa!

Ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *