5. marraskuuta 2017

Korkoa korolle - kaikkien väärinymmärrysten äiti

Albert Einsteinin sanotaan kutsuneen korkoa korolle-ilmiötä maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. Tästä ei ole kuitenkaan mitään todisteita, ja vanhin löydetty maininta tästä lauseesta on vuodelta 1983, eli 28 vuotta Einsteinin kuoleman jälkeen.

Mitä Korkoa korolle -ilmiö on


Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että jostakin sijoituksesta saatu korko tai tuotto sijoitetaan (yleensä automaattisesti) uudelleen samaan kohteeseen kuin alkuperäinen pääoma. Näin seuraavana vuotena saadaan enemmän tuottoa, vaikka ei ole sijoitettu enempää pääomaa. Oikeastaan on sijoitettu enemmän pääomaa, koska korko lisätään pääomaasi kun se maksetaan sinulle; lainojen yhteydessä puhutaan että "korko pääomitetaan", se tarkoittaa samaa asiaa. Myös esimerkiksi infaatiossa ilmenee korkoa korolle -ominaisuus; jos hinnat nousevat 1% vuodesta toiseen, nousevat ne euromääräisesti enemmän ja enemmän joka vuosi. Samoin pankkitili joka vaan unohdetaan, kasvaa korkoa korolle, kun pankki maksaa korot tilille kerran vuodessa.

Mitä Korkoa korolle -ilmiö ei ole


Lähes aina kun jossain kerrotaan korkoa korolle -ilmöistä, käytetään esimerkkiä jossa kuukausisäästetään tietty summa esimerkiksi 10 vuoden ajan. Tämä ei liity mitenkään korkoa korolle -ilmiöön. Yksittäinen sijoitus kasvaaa myös korkoa korkolle. Tuo kuukausisäästämisen mukaanottaminen lähinnä hämärtää korkoa korolle -ilmiön vaikutuksen pienuutta, ja ilmeisesti se on tarkoituskin. Korkoa korolle -ilmiö ei ole mikään graalin malja.

Kaikki tuotto ei johdu korkoa korolle -ilmöistä. Nimensä mukaisesti se on vain koron korkoa (eli yleisemmin aiemmin saadun tuoton tuottoa). Eli kun ensin sijoitan 1000 euroa, saan ehkä 70 euroa tuottoa (7%) ensimmäisenä vuotena. Tämä ei ole vielä korkoa korolle. Toisena vuotena saan tuottoa koko 1070 euron summalle, eli 74,90 euroa, josta alkuperäisen pääoman tuottoa on 70 euroa, ja korkoa korolle -ilmiön tuottamaa 4,90 euroa (eli 7% ensimmäisen vuoden 70 eurolle). Toisena vuotena korkoa korolle -ilmiön tuotto on siis alle 0,5%.

Jos sijoittaja saa osinkoja ja sijoittaa nämä rahat uudelleen, saa hän korkoa korolle. Jos hän sen sijaan laittaa kaikki saamansa osingot "hätärahastoon" pankkitilille nollakorolla, ei hän saa korkoa korolle.

Voiko korkoa korolle-ilmiöllä rikastua?


Pelkällä korkoa korolle -ilmiöllä voi rikastua, mutta se vaatii jommankumman molemmat seuraavista:

  • Paljon aikaa
  • Korkean koron

Kuinka paljon aikaa, kysyt? Kummitätini avasi minulle tilin kun olin vastasyntynyt, eli yli 40 vuotta sitten. Hän talletti sinne ensimmäisinä vuosina pieniä määriä rahaa (muutama sata markkaa), mutta sen jälkeen etäännyimme ja rahan lisääminen loppui. Tili on siis käytännössä vain kasvanut korkoa korolle viimeiset 40 vuotta. Paljonko arvelet tilillä olevan rahaa nyt? Miljoona? Sata tuhatta? Kymppitonni? Edes tonni? Ei, tilillä on noin 300 euroa (ja kyseessä on säästötili, josta ei ole koskaan veloitettu mitään palvelumaksuja). Mikä siis meni vikaan? Korko on toki pienempi kuin pörssisijoituksissa, mutta 70-80-luvuilla tilin korko on kuitenkin ollut 4-5% luokkaa eli ei aivan mitätön. Aloitussumma oli pieni, mutta summasta riippumatta rahamäärä on "vain" noin 5-kertaistunut 40 vuodessa. Eli 1000 euroa olisi muuttunut 5000 euroksi 40 vuodessa, ei mikään elämää mullistava summa.

7% korolla korkoa korolle -ilmiö tuplaa rahasi 10 vuodessa, ja tätä voi tietysti jatkaa vuosikymmeniä. Eli jos aloitat 20-vuotiaana 1000 eurolla, on sinulla kolmekymppisenä 2000 euroa, nelikymppisenä 4000 euroa jne. Miljoonaan pääset jos elät 120-vuotiaaksi. Äh, ei kuulosta hyvältä. Entä jos aloitat kymppitonnilla 20-vuotiaana? Silloin pääset miljonääriksi "jo" alle 90-vuotiaana.

Ongelma rikastumisessa on, että useimpien ihmisten pitäisi monikymmenkertaistaa sijoitusvarallisuutensa ennen kuin heistä tulisi rikkaita. Pelkkä korkoa korolle -ilmiö ei mitenkään riitä siihen.

Kuinka siis rikastun? 


Avain rikastumiseen on jatkuva säästäminen, ja näiden rahojen sijoittaminen tuottavasti. Jos säästät 10 000 euroa vuodessa, on sinulla 30 vuoden kuluttua 300 000 euroa jos et sijoita rahoja ollenkaan. Jos sijoitat rahat 7% tuotolla, ja laitat tuotot turvaan 0%-tilille, on sinulla jo yli 600 000 euroa. Jos sijoitat myös tuotot, pääset miljoonaan 30 vuodessa.






3 kommenttia :

  1. Kiitos mielen kiintoisasta kirjoituksesta. Nopealla laskutoimituksella 1000 euroon kasvaa 10% korolla 10 vuodessa 2000 euroon.
    Mikäli lasketaan korkoakorolle vaikutus mukaan sama summa kasvaa tuotot uudelleen sijoittamalla 2594 euroon. Eli eroa tulee lähes 30 prosenttia. Mielestäni tämä on varsinmerkittävä ero.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, korkoprosentilla on ratkaisevan suuri merkitys tässä.

      50% pikavippi-korolla 1000 euroa kasvaa 10 vuodessa 6000 euron sijasta 57 600 euroon kun mukaan otetaan korkoa korolle, eli korkoa maksetaan (tai saadaan) yli 10-kertainen määrä.

      Vastaavasti 1% asuntolaina-korolla 10 vuodessa 1000 euroa kasvaa 1100 euron sijasta 1104 euroon, jolloin ero korossa on vain 1,04-kertainen.

      USA:n pörssi on pitkällä aikavälillä tuottanut 6,6% vuodessa. Aktiiviset rahastot ovat päässeet noin 1% huonompaan tuottoon johtuen kuluista, ja keskimääräinen piensijoittaja on saanut vain 2% tuoton. Silti rahastoesitteissä ja blogeissakin pidetään 7% tuottoa "normaalina". Pitää varmaan kirjoittaa tästä seuraavaksi :)

      Poista
  2. Hieno muistutus säännöllisen säästämisen tärkeydestä.

    VastaaPoista

Aloita sijoittaminen Nordnetissä tai Mintos.com:ssa!

Ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *