9. joulukuuta 2014

Viimehetken verovinkit vuodelle 2014

Vuodenvaihde lähestyy uhkaavasti, ja nyt alkaa olla viimeiset hetket tehdä verosuunnittelua tätä ja ensi vuotta silmälläpitäen.

Pääomatulot

Kannattaa jo nyt miettiä miltä tämän vuoden veroilmoitus tulisi näyttämään; paljonko on voittoja, paljonko tappiota ja vähennyksiä; tulisiko veroja maksettavaksi?

Vielä ehtii tehdä vähennyskelpoisia hankintoja kuten tietokoneita, lehtitilauksia ym. Muista, että verotuksessa vähennykset tehdään maksupäivän mukaan, eli jos teet lehtitilauksen esimerkiksi Arvopaperi-lehdestä ja maksat tilauksen tämän vuoden puolella, saat tehdä vähennyksen tämän vuoden verotuksessa (vaikka tilaisit lehden ensi vuodelle).

Voittojen/tappioiden tasaus on myös tärkeää. Jos olet tehnyt paljon voitollisia myyntejä, katso pystyisitkö vielä myymään jotain tappiolla tämän vuoden puolella. Tarkista edellisestä veoilmoituksesta onko sinulla vanhoja myyntitappiota vähennettävänä, tai ulkomaille maksettuja veroja joita et ole pystynyt vähentämään. Silloin kannattaa tähdätä pieneen voittoon tältä vuodelta niin saa vanhat tappiot kuitattua. Jos olet oikein huonoja sijoituksia tehnyt, niin sinulla voi olla vanhoja tappiota joita et pysty kuitaamaan ennen kuin ne vanhenevat (vanhenemisaika on viisi vuotta). Siksi pyrinkin joka vuosi suunnilleen nollatulokseen. Hyvin hajautetusta salkusta pitäisi löytyä sekä voitolla että tappiolla olevia sijoituksia (tosin ikiholdarilla voi olla ongelmia...)

Ansiotulot

Ansiotuloista on hankalampi tehdä vähennyksiä; tuloista tehdään automaattisesti 620 euron tulonhankkimisvähennys, joten pitäisi kerätä tuota suurempi summa vähennyksiä jotta siitä olisi mitään hyötyä. Riippuen alasta voi esimerkiksi ammattikirjallisuutta tai työvälineitä vähentää.

Yksi tuntuva ja helppo(?) vähennyskeino on kunnallisveroprosentin minimoiminen. Verottajan näkökulmasta asuinkunta vuoden vaihteessa määrittää kunnallisveroprosentin koko seuraavalle vuodelle. Muuttamalla kirjansa esimerkiksi Kauniaisiin vuodenvaihteen ajaksi voi tavallinen palkansaaja säästää jopa tuhansia euroja vuodessa. Esimerkiksi 50 000 euron vuosituloilla muuttaminen Raaseporista (veroprosentti 22 %) Kauniaisiin (16,5 %) säästää yli 2400 euroa veroissa. Heti vuodenvaihteen jälkeen voi sitten muuttaa takaisin. En ole itse tätä vielä testannut, mutta ilmeisesti viralliseksi osoitteeksi voi ilmoittaa Poste Restanten, jos ei ole sukulaista/kaveria sopivassa kunnassa asumassa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Aloita sijoittaminen Nordnetissä tai Mintos.com:ssa!

Ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *