27. toukokuuta 2017

Jos ryhtyisin vuokranantajaksi, näyttäisi hakemuslomake tältä

HUOM: Tätä kirjoitusta ei tarvitse ottaa ihan tosissaan. En ole koskaan omistanut vuokra-asuntoja.

1. Kuinka kauan uskot asuvasi tässä asunnossa?
a) kunnes löydän paremman (0 pistettä)
b) 1-2 vuotta (1 p.)
c) 3-5 vuotta (4 p.)
d) lopun elämääni (5 p.)

No tämä on aika selvä ja perustavanlaatuinen kysymys. Mitä pidempään hakija haluaa asua, sitä parempi. Kuitenkin tämä kysymys puuttuu monista hakulomakkeista; eikö vuokranantaja usko hakijan kuitenkaan vastaavan tähän rehellisesti, vai mikä on syynä?

2. Mitä teet / mitä aiot tehdä lähitulevaisuudessa?
a) työtön (pistettä)
b) opiskelen (1 p.)
c) töissä (2 p.)
d) eläkkellä (3 p.)
e) olen taloudellisesti riippumaton (5 p.)

Tämä kertoo lähinnä kuinka vakaat tulot hakijalla on. Usein kysytään kyllä mitä hakija tekee juuri nyt, mutta jos hakija aikookin lopettaa työn ja siirtyä opiskelijaksi asunnon saatuaan... no, ei välttämättä kerro sitä tässäkään rehellisesti.

3. Miksi muutat?
e) muutan ensimmäiseen omaan asuntoon (0 pistettä)
b) muutan yhteen poika/tyttöystävän kanssa (1 p.)
c) muutan erilleen puolisosta
  c.1) avoeron takia   (2 p.)
  c.2) avioeron takia  (3 p.)
  c.3) asumuseron takia  (2 p.) 
d) muutan/muutamme omistusasunnosta vuokralle (3 p.)
e) muutan/muutamme halvempaan (2 p.)
f) muutan/muutamme isompaan (4 p.)
g) puoliso kuollut / muuttanut vanhainkotiin tms (5 p.)
h) kaverin kanssa kimppakämppään (2 p.)
i) muutan/muutamme työn takia (3 p.)
j) muutan/muutamme opiskelun takia (2 p.)

Mitä väliä silloin on miksi hakija haluaa muuttaa? Se kertoo paristakin asiasta: onko hakijalla varaa maksaa tästä asunnosta, ja kuinka kauan hän tulee tässä asumaan. Lisäksi jos hakija ei ole koskaan asunut omassa kämpässä, ei hän välttämättä osaa asua kerrostalossa.
Jos kyseessä on nuorenparin ensimmäinen yhteinen kämppä, on hyvin mahdollista ettei suhde kestä ja pari haluaa luopua asunnosta. Erilleen muuttavissa taas on riski että pari palaa takaisin yhteen (avioerossa tämä on hyvin epätavallista).

4) Minkä takia uskot muuttavasi pois täältä?
a) muutan omistusasuntoon (2 p.)
b) tarvitsen enemmän tilaa / muutan yhteen jonkun kanssa (1 p.)
c) muutan työn/opiskelun perässä toiselle paikkakunnalle (1 p.)
d) muutan halvempaan (0 p.)

Tämä kertoo myös siitä kuinka kauan hakija tulisi asumaan, ja millainen rahatilanne hänellä on. Jos hakija aikoo muuttaa omistusasuntoon, on hänellä (toivottavasti/luultavasti) rahaa säästössä, eikä vuokranmaksussa tule ongelmia

5) Kuka maksaa vuokravakuuden ?
a) maksan itse (2 pistettä)
b) vanhemmat maksavat (1 p.)
c) kela (0 p.)

Jos hakija ei laita ollenkaan omaa rahaa kiinni asuntoon, ei hänellä ole yhtä suurta intressiä huolehtia vuokranmaksusta ja asunnon kunnosta..

6) Jos olet asunut aikaisemmin vuokralla, anna edellisen vuokranantajan yhteystiedot

Työpaikkaa hakiessa voidaan ilmoittaa suosittelijoita, niin miksei asuntoakin haettassa? Edellinen vuokranantaja voi kertoa onko hakija maksanut vuorat ajallaan ja onko ollut ongelmia. Toki täytyy jotenkin varmistaa, että tämä henkilö on oikeasti ollut hakijan vuoranantaja, eikä tässä yritetä huijata. Siksi kysyisinkin nämä kysymykset suullisesti, ettei hakija pysty liikaa suunnitelemaan vastauksiaan.

Kuten ylläolevista pisteytyksistä voi päätellä, olisi suosikkivuokralaiseni vanha mummo jonka puoliso on kuollut. Syyt ovat seuraavat: 1) mummo tuskin vaihtaa asuntoa löydettyään uuden poikaystävän,  2) mummolla ei ole syytä vaihtaa asuntoa, muuta kuin vanhainkotiin/ruumishuoneelle, 3) mummolla on vakituiset eläketulot loppuelämäksi, 4) mummot harvemmin järjestävät bileitä tai muuten aiheuttavat häiriötä, 5) parhaassa tapauksessa mummo maksaa vuokraa asunnosta vaikka on jo siirtynyt sairaalaan/vanhainkotiin ("kyllä minä vielä muutan takaisin kotiin kunhan tämä lonka paranee"). Toki vanhoissa mummoissa on pari vaaratekijää: mummo voi kuolla kupsahtaa asuntoon ja aiheuttaa ikäviä hajuhaittoja, tai mummolla voi olla alkoholi- tai mielenterveysongelma,.Vaikka muuten suhtaudun lemmikkeihin sallivasti, niin vanhalla mummolla en haluaisi oleva eläimiä.

Mitä mieltä olette, olisinko k*sipää vuokranantaja? Onko näissä kysymyksissä järkeä, ja suostuisitteko itse niihin vastaamaan?



8 kommenttia :

  1. Minä itse haluan vuokralaiseksi sen hetken parhaan ehdokkaan. Jos ehdokkaita on paljon ja minulla on varaa valita esim kymmenestä vuokralaiskandidaateista, olen mielestäni hinnoitellut asunnon väärin (liian edullinen vuokra). Toivon, että saan pari ehdokasta eli olen hinnoitellut asunnon vuokran sen hetken hintatason mukaan (vuokrahinta muuttuu riippuen aloituskuukaudesta, syksyllä kallein ja loppukeväästä edullisin). Jos luottotiedot on kunnossa, niin minua ei vuokralaisen elämäntilanne kiinnosta. Se että joku sanoo olevansa luotettava ja haluaa pitkäaikaisen asunnon, ei 'oikeasti' minun kokemuksella tarkoita mitään. Uuden vuokralaisen etsintä on niin helppoa, että siinä että onko vuokralainen asunnossa puolivuotta vai kaksi vuotta, ei ole minulle kriteeri. Luottotiedot kun on kunnossa, se riittää minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista! Et siis välitä siitä, onko hakija työssä käyvä vai opiskelija? Välitätkö edes siitä, paljonko hakijalla on tuloja vai luotatko siihen että kyllä se ne vuokrarahat jostain hankkii?

      Poista
    2. En välitä onko opiskelija tai töissä (minä ainakin olen esim opiskelijankin kiltisti maksanut vuokran). Kun ei silti voi arvioida kumpi on edes parempi. Tarkkoja ihmissuhdetietoja en myöskään kysele. Ne ei minulle kuulu ja ei ne vuokraukseen vaikuta. Minä menen yksinkertaisella eli luottotiedoilla (lemmikkejä en kaikkiin asuntoihin ota ja sisällä en tupakkaa anna polttaa) ja muuhun käytetty aika on ehkä jopa ajanhukkaa (käytän sen vaikka kirjanlukuun). Minimaalisella työllä, maksimaalinen raha....

      Poista
  2. En usko, että nuo kysymykset pahemmin kertoo vuokralaisesta... Esimerkiksi ensimmäiseen kysymykseen käytännössä kaikki asuntoa tosissaan haluavat vastaavat, että he lopuksi elämää, vaikka se ei pitäisikään paikkaansa. Varsinkaan, kun monet eivät asuntoa hakiessaan edes tiedä, kuinka kauan he aikovat asunnossa asua.

    Toinen kysymys kertoo sen hetkisen työtilanteen ja jonkin verran tuloista, mutta ei mitään hakijan vuokranmaksukyvystä. Opiskelijat ja työttömät voivat hyvinkin maksaa vuokransa tunnollisesti, kun taas työssä oleva jättää vuokran maksamatta (tästä on kokemustakin). Eikä suurella osalla eläkeläisiä ole hyvää eläkettä (eläke on yleensä alle puolet palkasta) tai varallisuutta, joten eläkeläinenkin voi jättää vuokran maksamatta, tämä on jopa täysin normaalia nykyään.

    Kolmannen kysymyksen kohdalla ongelmana on utelu ihmissuhteista parissa kohdassa. Vuokranantajalle ei kuulu pätkän vertaa vuokralaisen ihmissuhteet, joten avioerosta tai poika- tai tyttöystävistä kysely ei ole asiallista. Minkä lisäksi pisteytys on mielestäni aika satunnaista... Esimerkiksi halvempaan muuttaminen ei kerro välttämättä vuokranmaksukyvystä, vaan voi kertoa myös säästäväisyydestä. Mikä ei ole mitenkään huono asia.

    Neljäs kohta taas on ristiriidassa ensimmäiseen kysymykseen verrattuna. Ei ole mahdollista vastata, että muuttaa omaan asuntoon, jos ensimmäisessä kysymyksessä vastaa asuvansa asunnossa lopun elämäänsä. Joten on ristiriitaista haluta vuokralaista samaan aikaan pysymään vuokralaisena lopun elämäänsä ja silti säästää omaa asuntoa varten. Tämä on loogisesti mahdotonta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo eka kysymys on tosiaan aika turha, koska monet eivät kerro totuutta (tai eivät ole asiaa edes ajatelleet). Kysymyksillä 2, 3 ja 4 sitä totuutta yritetään kaivaa esiin.

      Eläkeläisen tulot voivat olla pienet, mutta niiden pitäisi kuitenkin olla turvalliset eli eivät voi yhtäkkiä pienentyä?

      Jos hakija miettii jo nyt halvempaan muuttamista, niin hän ei välttämättä ole oikea asukas tähän asuntoon (tai sitten vuokrapyyntö on liian kova).

      4. kysymykseen pitäisi varmaan lisätä vaihtoehto "en aio muuttaa koskaan pois (5 pistettä)" :)

      Poista
  3. Enpä olisi kovinkaan varma, saataisiinko noiden lomakkeiden avulla paras vuokralainen. Muutama asia:

    Yksityiselämään, esim. parisuhteeseen liittyviä asia ei saa kysyä, tai niiden kysyminen ei ole hyvän vuokratavan mukaista. Rikosrekisteriä ja sukupuolista tai uskonnollista suuntausta ei saa kysyä ollenkaan.

    Suoraan vuokraamiseen ja asumiseen liittyvää saa ilman muuta kysyä ja pitääkin: keitä asuntoon on muuttamassa, millä hankkii elantonsa, luottotiedot. Suosittelijaa minäkin arvostaisin.

    Se vähäinen vuokraaminen, mitä olen harjoittanut, on sujunut hyvin. Asunto on hankittu hyvästä paikasta maksaen ehkä hieman kovaa hintaa, mutta vuokraaminen on helppoa ja vuokralaiseksi haluavat ovat asiallista porukkaa. "Luottotiedot oltava kunnossa ja ne tarkistetaan" ilmoitukseen kirjoitettuna on pitänyt minulla epämääräisimmät kandidaatit kokonaan poissa.

    Opiskelija tai työssäkävijä, ei ole minusta olennaista. Ns. kunnon väki maksaa vuokransa vaikka viime penneillään, koska luottotietojen menetys tiedetään jo ehdonalaista vankeustuomiota pahemmaksi rangaistukseksi.

    Lyhyessä tapaamisessa, jossa avoimesti kertoo itsestään perusasioita, saa kyllä selville paljon vuokralaisen luonteesta ja kokemuksesta vuokralaisena olosta.

    Minulla on siis yksi pikkuyksiö, ollut vuodesta 2014, eli aloittelijan (joka kuitenkin on tehnyt kotiläksyjä) aatoksia edelleen.

    Todennäköisesti et olisi k*sipää vuokranantaja. Valintavaiheessa kannattaa olla aika tiukkana, kun vakuus on maksettu ja avaimet luovutettu, loppuu vuokranantajan oikeus käyttää asuntoa sillä kellonlyömällä, mikä on hyvä. Homma on minulla toiminut parhaiten niin vähillä yhteydenotoilla kuin mahdollista.

    Seuraava sijoitusyksiö muutaman vuoden päästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota en tiennytkään ettei rikosrekisteriä saisi kysyä!

      Poista

Aloita sijoittaminen Nordnetissä tai Mintos.com:ssa!

Ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *