23. huhtikuuta 2017

Verotus kannustaa osa-aikaisuuteen

Laskinpa tässä huvikseni paljonko maksaisin veroja jos en työskentelisi kokopäiväisesti. Ansiotulojen verotushan on tunnetusti progressiivista, eli lisätienesteistä menee aina vain isompi osuus veroihin. Tein alla olevan kuvaajan näyttämään miten 1-5-päiväistä työtä verotetaan. Kuvaaja ei siis ole kumulatiivinen, vaan se näyttää juuri kyseisestä viikonpäivästä maksettavat verot.


Jos olisin töissä vain yhden päivän viikossa, olisi veroprosenttini nolla ja maksaisin vain pakolliset eläke/työttömyysvakuutusmaksut (7,75 %). Jo toisen työpäivän verot ja maksut nousevat lähes 30 %:iin, eli suuremmaksi kuin osinkoverotus. 3-5 päivistä jää käteen vain vähän yli 50 % bruttopalkasta.

Alla on vielä toinen näkökulma asiaan, eli sisempi ympyrä näyttää mistä nettopalkani koostuu, ja ulompi ympyrä näyttää kulutukseni. Kuten näkyy, 1. ja 2. päivä tuottavat 50 % nettopalkastani, eli jos olisin töissä vain kaksi päivää viikossa saisin tavallaan vielä puolikkaan päivän palkan "kaupan päälle". Neljännen ja viidennen päivän nettopalkka on yhteensä vain hieman isompi kuin ensimmäisen päivän, eli teen silloin tuplatyön saman rahan edestä.

Ulommasta ympyrästä näkee, että yksipäiväinen työviikko riittäisi kattamaan asumiskustannukseni (asumiskuluksi olen laskenut noin 800 euroa, jolla yhden ihmisen pitäisi asua ihan mukavasti) ja jäisi vielä vähän ylikin. 2,5-päiväinen työviikko riittäisi kattamaan kaikki menoni, enkä tarvitsisi mitään tuottoja sijoituksistani.

Mutta minullahan on aika paljon sijoituksia, entä jos lasken että saan niistä 4 % tuoton (miinus osinkoverot) ja käytän tämän tuoton kattamaan menojani? Sijoitustuotot kattaisivat tällä hetkellä hieman yli puolet menoistani, eli minun täytyy vielä tehdä töitä. (Toisin sanoen minun täytyy tuplata sijoitussalkkuni koko jotta pystyisin kokonaan poistumaan työelämästä) Toisaalta voisin melkein siirtyä 1-päiväiseen työviikkoon jo nyt.Tuntuu jotenkin paradoksaaliselta, että suht iso sijoitussalkkuni tuottaa vain hieman enemmän kuin mitä tienaisin työskentelemällä yhden päivän viikossa...
8 kommenttia :

 1. Minä väitän että jos siirtyisit yksipäiväiselle työviikkoon (vaikka elintaso laskisikin vähän), saisit nopeammin kasaan varallisuutta. Luovuus tarkoittaa vapaa-aikaa. Ja luovana voi tehdä parempia sijoitusratkaisua. Ainakin minulla alkoi sijoitukset 'tuottamaan' kun oli enemmän vapaa-aikaa hörhöillä niiden kanssa. Eli tein asioita eritavalla kuin muut. Siitä tulee tuotto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai sitten vain menot kasvasivat lisääntyneestä vapaa-ajasta johtuen...

   Poista
 2. Mielenkiintoisia laskelmia. Itse tein samanlaista pohdintaa pari vuotta takaperin blogikirjoitteluni alkupuolella, mutta raapaisin pintaa vain vuositulojen ja verojen suhde siirryttäessä täydestä 5pv/vk työputkesta 4pv/vk määrään. Muistaakseni lopputulos oli se, että ennen verojen huomiointa vaikutus muutoksella olisi noin 550€/kk, mutta progressiivisen verotuksen takia oikeasti vain 300-350€/kk luokkaa. Tuon 350€/kk verran passiivista tuloa on täysin mahdollista saavuttaa jossain viidessä(?) vuodessa aktiivisella sijoittamisella, sen jälkeen pitääkin kysellä itseltä, että kannattaako tehdä täyttä työviikkoa ja sijoittaa kuitenkin 50% tuloista vai leikkaatko työaikaa ja sijoitat pari prosenttia vähemmän :)

  Tosin kuten Puolimiljoonaa Paaomaa mainitsi, niin työajan vähentyessä pääkoppa alkaa luultavasti kehittämään sitä uutta tekemistä josta muodostuu sitten toisenlaista aktiivista rahavirtaa joka samalla kuitenkin melko varmasti tuntuu mielekkäämmältä kuin 5pv/vk samassa työpaikassa tehty työ.

  VastaaPoista
 3. Kiinnostavat kuviot sinun tilanteestasi! Niitä kun katsoo, niin itselleni tulee mieleen, että jos työnantajan puolelta vain on mahdollista niin 3 päiväiseen työviikkoon siirtyminen voisi olla hyvinkin paikallaan! Mutta toisaalta jos tavoittelet mahdollisimman pian taloudellista riippumattomuutta, niin ymmärrän kyllä jos et halua vielä osa-aikaistaa työtäsi. Mikäs sun bruttopalkka onkaan, jossain huikeissa 6000 €:n paikkeilla mennään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, taitaa olla asumisen kustannus väärin noissa ympyräkaavioissa, sen pitäisi olla suunnilleen yhtä iso kuin 1. päivän palkka. Bruttotuloni on n. 4300 €/kk, plus lomarahat tietysti.

   Poista
 4. Itse olen painiskellut saman mietinnän kanssa, mutta vielä se ei ole johtanut mihinkään toimenpiteisiin. Ehkä palkaton perjantai vapaa silloin tällöin ajaa saman asian.

  VastaaPoista
 5. Olipas mielenkiintoinen analyysi. Täytyypä tehdä itsekin vähän vastaavanlaista kulu- ja ansiotutkintaa. Ehkä jopa tulee kuukausikatsaukseen.

  VastaaPoista

Aloita sijoittaminen Nordnetissä tai Mintos.com:ssa!

Ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *